De impact van de nieuwe zzp-wet op jou als POH-GGZ. Wat zijn de opties?
20 maart 2025
Bekijk blogbericht
Hoe zorgen we ervoor dat de huisartsenzorg toekomstbestendig blijft, ondanks de toenemende druk op de zorgsector? Door slim gebruik te maken van onze eigen werkwijzen en tools kunnen we de zorg verbeteren en toegankelijk houden. In deze blog bespreken we hoe je dat kunt doen met vier essentiële stappen:
Onderstaand gaan we in op deze stappen. Dit artikel is een vervolg op ‘Voor wie ben jij als toekomstbestendige POH-GGZ beschikbaar?’
Het helder krijgen van de hulpvraag is bepalend voor alle vervolgstappen in het zorgproces. De afgelopen jaren zien we een verschuiving van de focus op ziekte naar een focus op gezondheid. Dit betekent dat de nadruk ligt op wat de patiënt wél kan en waar hij of zij energie van krijgt, in plaats van wat niet meer kan.
Normaliseren
Een belangrijk onderdeel van dit proces is het normaliseren. Tegenslagen horen bij het leven en zorg is niet altijd de oplossing. De vraag is welke tools jij als POH-GGZ in je rugzak hebt om deze verschuiving te ondersteunen. Vragenlijsten, zoals de 4DKL, Mijn Positieve Gezondheid en FIT-60, zijn handige hulpmiddelen om de hulpvraag inzichtelijk te maken en zijn beschikbaar via platforms zoals Evie en Embloom.
Verkennend gesprek
Voor complexere gevallen kan een verkennend gesprek met professionals uit het sociaal domein en de GGZ bijdragen aan een betere formulering van de hulpvraag. Dit gesprek is gericht op het snel plaatsen van de patiënt op de juiste plek.
Spraakgestuurd werken
We zien daarnaast dat spraakgestuurd werken zijn intrede doet in de huisartsenzorg. Spraakgestuurd werken betekent dat het gesprek dat je voert met een patiënt wordt opgenomen en vertaald naar tekst. De applicaties die daarvoor worden gebruikt, kunnen van deze tekst een samenvatting maken, zodat je direct een gesprekverslag hebt. Je ziet dat ze steeds beter worden in het doen van suggesties, bijvoorbeeld op het gebied van NHG-standaarden.
Zodra de hulpvraag duidelijk is, volgt de stap om samen met de patiënt tot een passend aanbod te komen. Vaak is de expertise binnen de huisartsenpraktijk voldoende, maar bij complexe casussen kan multidisciplinair overleg (MDO) een uitkomst bieden.
MDO’s zijn in veel regio’s al beschikbaar en bieden de mogelijkheid om samen met diverse professionals naar een casus te kijken. Dit overleg helpt bij het bepalen van de juiste zorg en voorkomt onnodige doorverwijzingen. Landelijk wordt dit proces ondersteund door de invoering van een nieuwe betaaltitel waardoor MDO’s breder beschikbaar worden.
Door inzicht te krijgen in je eigen werkwijze en gebruik te maken van nieuwe tools en technologieën, kun je de patiëntenzorg binnen de huisartsenpraktijk optimaliseren.
Deel je ervaringen met collega’s en blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen zoals MDO’s, verkennende gesprekken en spraakgestuurd werken om samen de zorg toekomstbestendig te maken.
In de dynamische wereld van de GGZ is het vinden van een geschikte aanbieder een cruciale stap. Veel POH-GGZ’ers hebben al een netwerk van aanbieders of maken gebruik van een sociale kaart. Toch blijft het overzicht behouden een uitdaging vanwege het groeiende aanbod in de GGZ, het sociaal domein en het voorliggend veld.
Verwijsondersteuning
Om deze uitdaging aan te pakken, zien we in verschillende regio’s initiatieven ontstaan om verwijsondersteuning te bieden. Deze initiatieven helpen POH-GGZ’ers bij het vinden van passende zorgopties die eerder wellicht niet in beeld waren. Dit kan waardevol zijn voor nieuwe casussen of als alternatief bij lange wachttijden bij vaste aanbieders.
Digitaal aanbod
Hoewel digitaal aanbod soms onderbelicht blijft, biedt het aanzienlijke voordelen. Digitale zorgoplossingen binnen de GGZ laten steeds vaker positieve resultaten zien. Een belangrijk voordeel is de kortere wachttijd, wat patiënten sneller toegang geeft tot hulp.
Vragen die je jezelf kunt stellen zijn: hoe goed ken ik mijn regio en welke ondersteuning bij verwijzing is beschikbaar? En ook: welke digitale oplossingen ken je en hoe kun je deze delen of ontdekken met collega’s?
Effectief verwijzen
Een effectieve verwijzing is essentieel wanneer een patiënt niet binnen de huisartsenzorg geholpen kan worden. Een onvolledige informatieoverdracht kan leiden tot vertragingen en frustratie bij alle betrokkenen. Een zorgaanbieder kan niet adequaat starten met de intake, terwijl de patiënt langer moet wachten op passende zorg. Als POH-GGZ heb je een cruciale rol in het helder formuleren van de hulpvraag en het overbrengen van de juiste informatie. Hoe zorgvuldiger de overdracht, hoe soepeler de zorgverlening verloopt.
Tip: Lees onze blog voor tips over optimale verwijzingen.
Zelf begeleiden
Een groot deel van de hulpvragen kan wel binnen de huisartsenzorg worden opgepakt.
Voorbeelden van praktische tips om de begeleiding efficiënter en effectiever te maken:
De beschreven stappen bieden een kader om ontwikkelingen in de praktijk beter te plaatsen.
Maak samen met de praktijk keuzes voor welke doelgroep je toegankelijk wilt blijven en welke alternatieven je aan patiënten kunt bieden. Bepaal voor jezelf welke aanpassingen in jouw manier van werken kunnen bijdragen aan het toegankelijk zijn en blijven voor patiënten.
Hopelijk bieden onze blogs je inspiratie en handvatten. Uiteraard staan wij ervoor open om hierin met je te sparren!
Tot slot: blijf goede ideeën met ons delen. Alleen samen houden we zorg beschikbaar!