Terug naar overzicht

Voor wie ben jij als toekomst­bestendige POH-GGZ beschikbaar?

Vervolg ‘Samen op weg naar een toekomstbestendige (POH-)GGZ’

In de vorige blog blikten we terug op de inzichten die we samen hebben opgedaan over het toekomstbestendig maken van de POH-GGZ. We spraken over maatwerk, reflectie en het belang van bewuste keuzes om de zorg toegankelijk te houden. In dit vervolg gaan we dieper in op één van de meest cruciale aspecten: het maken van keuzes. Hoe bepaal je waar je als POH-GGZ je energie en tijd in steekt? En hoe richt je jouw werkwijze zo in dat je maximale impact maakt?

Keuzes maken: waar begin je?

Als POH-GGZ ben je beperkt in het aantal uren dat je per week beschikbaar bent. Dit betekent dat het onmogelijk is om alle hulpvragen zelf op te pakken. Daarom is het van essentieel belang om keuzes te maken. Maar hoe doe je dat?

Het begint met het bespreekbaar maken binnen de praktijk hoe om te gaan met vragen van patiënten op het gebied van mentale gezondheid. Belangrijke vragen hierbij zijn:

  • Welke rol kan zelfhulp spelen?
  • Wat is de rol van de assistente?
  • Welke patiënten worden ingepland bij de huisarts en/of POH-GGZ?
  • Hoe snel worden patiënten ingepland?

Door je bewust te worden van de hulpvragen die de meeste aandacht nodig hebben, voorkom je dat je vastloopt in taken die minder impact hebben.

Voorbeelden van keuzes

Bij het maken van keuzes gaat het uiteindelijk in veel gevallen om bewustwording en urgentie, en niet om de gedachte ‘ik weet wat goed voor u is’. Welke keuzes kun jij bijvoorbeeld maken in samenspraak met de praktijk? Zie onderstaand vier voorbeelden:

  • Voorbeeld: inkaderen
    Patiënten met langdurige psychische aandoeningen hebben vaak behoefte aan steun en een luisterend oor. In veel praktijken wordt de zorg voor deze groep ingekaderd, waarbij de POH-GGZ zich richt op de psychiatrische toestand van de patiënt en begeleiding laag frequent biedt.
  • Voorbeeld: hulp bij zoektocht – netwerkondersteuning
    Patiënten kunnen ook ondersteund worden in hun zoektocht naar hulp binnen hun netwerk, herstelgerichte zorg of het sociale domein, zoals maatschappelijk werk en gemeentelijke begeleiding.
  • Voorbeeld: realistische verwachtingen
    Het creëren van realistische verwachtingen bij de start van het contact helpt om de zorg beter te stroomlijnen en de rol van de POH-GGZ te verduidelijken.

Tip voor collega’s: Maak ook gebruik van onze praktijkscan. Dit biedt een goed startpunt om specifieke patiëntengroepen te bespreken en samen met de huisarts beleid te formuleren.

Conclusie: keuzes als kracht

Door bewuste keuzes te maken en continu te evalueren, kun je als POH-GGZ efficiënt werken en maximale impact realiseren. Richt je op wat echt belangrijk is, maak gebruik van de beschikbare hulpmiddelen en voorbeelden, en zoek actief de samenwerking op.

In de volgende blog gaan we dieper in op hoe je jouw werkwijze verder kunt optimaliseren in het daglicht van toegankelijke zorg.