Terug naar overzicht

Samen op weg naar een toekomst­bestendige (POH-)GGZ – een korte terugblik

Op 13 februari 2025 organiseerden we voor de eigen POH-GGZ collega’s een vervolg op het webinar ‘Samen op weg naar een toekomstbestendige (POH-)GGZ’. De centrale vraag die Niek Janssen, algemeen directeur bij Praktijksteun, opnieuw naar voren bracht, was:  “Hoe zorg je ervoor dat je als POH-GGZ impact blijft maken en de zorg toekomstbestendig houdt?”

In de aankomende blogs delen we inzichten en praktische handvatten die je helpen om jouw rol optimaal te vervullen. In dit artikel starten we met een korte terugblik naar wat we vorig jaar met elkaar vaststelden.

Terugblik

Tijdens de blogreeks die volgde op het webinar van vorig jaar bespraken we wat een toekomstbestendige POH-GGZ inhoudt. We concludeerden dat er geen eenduidige oplossing is: elke praktijk, wijk en populatie is anders. Dit vraagt om maatwerk en flexibiliteit in de aanpak.

Toekomstbestendige POH-GGZ draait om continue reflectie op onze werkwijze en samenwerkingen. Het uiteindelijke doel? De huisartsenzorg toegankelijk houden voor degenen die de zorg het meest nodig hebben. Om dat te bereiken, moet je als POH-GGZ bewuste keuzes maken over hoe je je tijd besteedt en waar je de meeste impact kunt realiseren.

De kernvragen voor toekomstbestendige zorg

Omdat je als POH-GGZ maar een beperkt aantal uren per week beschikbaar bent, is het essentieel om jezelf de volgende vragen te stellen:

  • Aan wie besteed ik mijn tijd?
  • Hoe kan ik de grootste impact maken voor mijn patiënten?
  • Wat kan ik bieden aan mensen die buiten mijn directe zorg vallen?

Door regelmatig stil te staan bij deze vragen, kun je effectiever werken en zorg op maat bieden, afgestemd op de unieke behoeften van jouw praktijk en patiëntenpopulatie.

Impact maken als POH-GGZ

Bovenstaand model geeft inzicht in de verschillende knoppen waaraan je als POH-GGZ kunt draaien om impact te maken. De effectiviteit van deze knoppen, zoals preventie, samenwerking en efficiëntie, kunnen per praktijk variëren. Daarom is het belangrijk om aanpassingen door te voeren die passen bij jouw specifieke situatie. Het model dient als leidraad om richting te geven aan verandering, zonder de kernwaarden van de huisartsenzorg uit het oog te verliezen. Flexibiliteit, patiëntgerichtheid en samenwerking blijven hierbij van cruciaal belang.

Bewuste keuzes en continue reflectie

“Toekomstbestendige POH-GGZ betekent dus continu reflecteren, prioriteiten stellen en samenwerken om de zorg toegankelijk en effectief te houden. Door bewust keuzes te maken en te focussen op impact, blijf je als POH-GGZ een onmisbare rol spelen in de huisartsenzorg”, aldus Niek.

Pak deze uitdaging aan en draag bij aan een duurzame en toekomstgerichte zorgpraktijk.

In de blogs die volgen zullen we nader ingaan op het ‘maken van keuzes’ en de ‘eigen werkwijze’.