Bij de begeleiding en behandeling van patiënten met psychosociale problematiek, wordt jouw huisarts ondersteund door een praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ).
De POH-GGZ is in het bezit van de juiste kennis om je snel, zonder wachttijd en binnen jouw eigen huisartsenpraktijk de juiste hulp te bieden bij psychische en/of sociale klachten.
Wat kan de POH-GGZ voor jou betekenen?
Je kunt met diverse klachten bij de POH-GGZ terecht, zoals somberheidsklachten of depressies, opvoedkundige problemen, angstklachten, sociale problemen, rouwverwerking, hulp bij of opsporing van beginnende dementie, overspannenheid of andere problemen waar je zelf niet uit kunt komen. Dit zijn allemaal zaken waarbij de POH-GGZ je hulp kan bieden, of de juiste weg kan wijzen. De POH-GGZ is er om jou te begeleiden in het proces naar een oplossing.
Doorverwijzing en medicatie
De mogelijkheden die er zijn binnen de geestelijke gezondheidszorg zijn divers. Daarom is het goed om te weten dat de POH-GGZ, als deskundig en betrouwbaar aanspreekpunt, voor je klaar staat om je met alle kennis en ervaring zo goed mogelijk te helpen. De POH-GGZ kan, wanneer dat nodig is, in overleg met jouw huisarts besluiten je door te verwijzen naar een andere hulpverlener, die je nog beter van dienst kan zijn. Je kunt hierbij denken aan een maatschappelijk werker, een eerstelijnspsycholoog of een psychiater.
Een POH-GGZ schrijft zelf geen medicatie voor, dit doet jouw huisarts.
Waar zit de POH-GGZ?
Het gesprek met de POH-GGZ vindt plaats binnen de vertrouwde omgeving van jouw eigen huisartsenpraktijk. De POH-GGZ kan in sommige gevallen ook bij jou thuis komen, bijvoorbeeld als je minder mobiel bent.
Het gesprek
Het eerste gesprek is een vraagverhelderingsgesprek, waarbij samen met jou een beeld gevormd zal worden van jouw situatie. Samen kijk je naar oorzaken en oplossingen. Je krijgt een luisterend oor en concreet advies. Indien nodig worden er vervolgafspraken gemaakt.
Privacy
De POH-GGZ is onderdeel van het team van jouw huisartsenpraktijk. De registratie van jouw gegevens wordt door de POH-GGZ op dezelfde manier verwerkt als door de huisarts.
Meer informatie?
Je kunt bij jouw eigen huisarts terecht voor meer informatie over de POH-GGZ in jouw praktijk.