Terug naar overzicht

Van Dromen naar Doen! Onze terugblik op hét Congres voor de POH-GGZ, editie 2024

Na vele maanden dromen en plannen was het op 29 mei eindelijk zover! Meer dan 200 POH-GGZ’ers stroomden vanaf 09.30 uur binnen in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Bij binnenkomst werden zij verwelkomd met een praktisch programmaboekje, heerlijke koffie en uiteraard een échte Bossche bol!

Net als ons waren zij klaar voor het congres ‘van Dromen naar Doen’, met daarin de focus op toekomstbestendige GGZ-zorgverlening in de huisartsenpraktijk. Want wat als wij mochten bepalen hoe dit eruit moet zien? En nog belangrijker: hoe bereiken we dat?

Opening

Onze directeur Niek Janssen opende het congres. Naast een warm welkom, nam hij ons mee in het thema, de uitdagingen in de zorg en ook enkele oplossingsrichtingen werden aangehaald.

Wat kun jij als POH-GGZ morgen al anders doen? Wat valt er binnen onze eigen cirkel van invloed? Vragen waarmee we aan de slag gingen in de praktische workshops op deze dag.

Verdiepende lezing

Voordat we écht aan de slag gingen, luisterden we naar de indrukwekkende lezing van Floortje Scheepers. “Naar Floortje hadden we wél twee uur lang willen luisteren”, hoorden we regelmatig na haar lezing. Haar verhaal zorgde voor nieuwe perspectieven, een andere manier van kijken. Floortje stond stil bij eigen ervaringen met veranderen en waarom het aangaan van verandering een proces is van leren en verbeteren in plaats van weten en implementeren.

Workshops

Na de lezing verspreidden de deelnemers zich naar de verschillende workshops, verzorgd door Bart Smits, Ellen Honings, Ilse van den Heuvel, Jan Steunenberg en Riet Portengen. Allen met een eigen onderwerp welke in het teken stond van ‘DOEN’! Zo oefenden we bij Jan Steunenberg met de Bullseye interventie, een bekende oefening in Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Tijdens de workshop haalde hij personen naar voren waar hij een voorbeeld mee uitwerkte. De oefening werd zo heel concreet gemaakt, de groep kon hier de volgende dag nog mee aan de slag. Het motto was: ‘Begin klein, maak het haalbaar’.

Dit motto kwam ook terug in de workshop van Ilse van den Heuvel. Zij wist in haar workshop met eigen ervaringen, herkenbare voorbeelden en mét humor te vertellen over oplossingsgericht werken. Hoe breng je het in de praktijk, in de spreekkamer én op de werkvloer? Door de vele voorbeelden verlieten we de zaal met ideeën over hoe en welke oplossingsgerichte toepassingen we morgen al anders in kunnen zetten.

Lunch & Speeddate

Van al dat doen kregen we uiteraard trek… Gelukkig stond na de eerste workshopronde een heerlijke en mooi verzorgde lunch klaar. En we hadden nog meer geluk: het was precies tijdens de lunch eventjes droog op deze dag! Hierdoor konden we de lunch ook in de buitenlucht nuttigen.

Tijdens de lunch werd er volop bijgepraat met bekenden, maar ook nieuwe contacten werden gelegd. Om vooral dit laatste te bevorderen, organiseerden we na de lunch een speeddate met een twist! We vroegen deelnemers een boek mee te nemen vanuit huis waarover ze de ander konden vertellen en door konden geven aan een nieuwe eigenaar. Dit zorgde zichtbaar voor nieuwe en leuke gesprekken.

Verrassende afsluiter

De dag eindigde met een spectaculaire show van illusionist Jochem Nooyen. Hij wist ons te verbazen en zette ons op een humoristische manier aan het denken. De reacties waren enthousiast: “Prachtig hoe hij door middel van vermaak het onderwerp raakte en verdiepte” en “Geweldige afsluiting waarbij je op een ontspannende manier aan het denken wordt gezet”.

Borreltijd!

En toen was het borreltijd! Uiteraard werd volop gesproken over de show die we net gezien hadden; ‘Hoe dan?!’. Maar ook de rest van de dag kwam aan bod. Wat hadden we geleerd? Wat gingen we morgen anders doen om de zorg te laten stromen? Ook zagen we nog mensen ideeën opschrijven op de kaartjes die we klaar hadden gelegd. Enkele van deze ideeën ‘over hoe we de zorg kunnen laten stromen’ zullen we binnenkort met jullie delen!

Voor nu sluiten we dit verhaal over ‘van Dromen naar Doen’ en het congres af. Morgen weer een nieuwe dag! Wat ga jij morgen (anders) doen?

Het congres werd dit jaar door de deelnemers beoordeeld met een prachtig gemiddeld rapportcijfer van een 8,8!