Terug naar overzicht

Jullie ideeën over: Hoe de (POH-GGZ-)zorg kan blijven stromen

Op hét congres voor de POH-GGZ ‘van Dromen naar Doen’ nodigden we alle deelnemers uit om tijdens deze dag na te denken, en op zoek te gaan naar voorbeelden, van hoe we zorg kunnen laten stromen.

In een grote glazen vaas verzamelden we ideeën op de vraag: Hoe zorg JIJ ervoor dat de zorg blijft stromen?! Tegen het einde van het congres hadden we een mooi gevulde vaas, overspoeld met goede ideeën! Het zijn er zelfs te veel om ze hier allen onder elkaar te zetten. Toch zagen we een bepaalde lijn in de ideeën en hebben we ze weten te bundelen in thema’s.

Waardevolle ideeën, gebundeld in thema’s

Ideeën van deelnemers om ervoor te zorgen dat de zorg blijft stromen, gingen over:

 • Kennisdeling en samenwerking
  Het belang van netwerkvorming, laagdrempelige ontmoetingen en het up-to-date houden van de sociale kaart om efficiënter en effectiever samen te werken.
 • Onderwijs en training
  Investeren in opleidingen en trainingen, zoals bijvoorbeeld ook een basistraining ‘contextuele benadering’, en het herinvoeren van BBL-trajecten.
 • Persoonlijke benadering
  Individuele behoeften erkennen en ons daarop aanpassen. Denk hierbij ook aan diversiteit boven productie stellen en laagdrempelig contact onderhouden.
 • Innovatie en technologie
  Gebruik van digitale middelen en flexibele werkstructuren om zorg toegankelijker en efficiënter te maken.
 • Preventie en zelfzorg
  Initiatieven zoals ‘start to run’, ademhalingsoefeningen, de ommetjesapp, ACT-tools en de inrichting van lotgenotengroepen om de veerkracht en gezondheid van zowel patiënten als zorgverleners te versterken.
 • Creatieve en holistische zorg
  Het inzetten van kunst, cultuur, en alternatieve therapieën zoals dansante fysiotherapie en Qigong om de gezondheid en welzijn te bevorderen.

De rode draad in deze thema’s toont een beweging richting een zorgsysteem dat creatiever, meer samenwerkend en gepersonaliseerd is, met een sterke nadruk op preventie en het welzijn van zowel zorgverleners als patiënten.

Jouw idee

Past jouw idee ook binnen één van deze thema’s? Of vind jij dat in bovenstaand overzicht nog een belangrijk thema ontbreekt? Laat het ons dan weten (dat kan via onze contactpagina)! Want alleen samen zorgen we ervoor dat de zorg kan blijven stromen.