Terug naar overzicht

Terugblik op ‘De gekte van alledag’

Eindelijk was het 22 mei. De dag waar we het met veel collega’s al vaak over hebben gehad en sommigen zelfs van droomden. Het allereerste ‘eigen’ congres voor de POH-GGZ! Dit keer met het thema ‘De gekte van alledag’.

Belangrijke mensen

Aan Rudolf Keijzer de eer om het startsein te geven. In zijn welkomstwoord vertelde hij over gekte, zijn gekte, onze gekte en over ‘wie is er nu gek?’. Vooral de zin “Wat zijn jullie belangrijke mensen!” is bij iedereen goed blijven hangen. “En als de POH-GGZ dan zo belangrijk is, is het in ieders belang dat zij er goed bij zitten!”

Fokking druk

Psycholoog en millennial expert Thijs Launspach volgde met zijn verhaal over ‘Fokking druk’. Want wat zijn we allemaal toch ‘fokking druk’. Druk met het gezin, sociale contacten, het werk, social media en ga zo maar door. We verwachten (bijna) allemaal steeds meer van onszelf én van anderen. Waar zit jouw grens?

Te gek

De workshops gedurende de dag bestonden uit veel verschillende (te gekke) onderwerpen. Zo werd in de ene workshop ingegaan op transculturele psychiatrie, in de andere op de juridische grenzen van de POH-GGZ en in weer een andere workshop gingen de deelnemers aan de slag met de Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Zelf heb ik de workshop Ademhaling bij mogen wonen, waarbij we – hoe toepasselijk – op het dakterras van De Verkadefabriek in de openlucht ademhalingsoefeningen uitvoerden. Eén workshop die deze dag toch ook wel erg speciaal was, was de workshop ‘Taboes onder zorgprofessionals’. Hierin vertelde één van onze dappere POH-GGZ collega’s over haar bipolaire stoornis in combinatie met haar werk in de GGZ.

Heerlijk en hilarisch

Tijdens de overheerlijke lunch(pauze) hebben we op het terras van het zonnetje kunnen genieten, terwijl anderen tussentijds deelnamen aan een hilarische lachworkshop! Ik ben er nog niet uit wat beter was, hoewel ik wel erg veel enthousiaste verhalen over die workshop heb gehoord.

Liever gelukkig

Edith Bosch sloot, als voormalig olympisch judoka, ervaringsdeskundige en vooral als powervrouw de dag op een interactieve wijze af. Ook vertelde ze open over haar leven dat eerder volledig in het teken stond van sport, de beste zijn en “het waanidee dat ze als olympisch kampioen ultiem gelukkig zou zijn”. Maar zelfs als beste van de wereld was Edith niet gelukkig, en schoot ze naar eigen zeggen als mens vaak tekort. Met hulp van een lifecoach ging ze met zichzelf aan de slag en won hiermee haar belangrijkste wedstrijd. “Liever gelukkig dan de beste zijn”.

Glamorous GGZ: Tot volgend jaar!

De gekte van alledag, hét congres voor de POH-GGZ, bood inspirerende verhalen, interactieve workshops en voldoende gekkigheid. Rudolf Keijzer sloot af met de uitnodiging voor volgend jaar met het thema Glamorous GGZ, “want mentale gezondheid is hip, GGZ is hot, dat verdient het dat wij dat samen vieren!” Wij kijken alweer uit naar volgend jaar en hopen dat ook jij er weer bij bent!