Terug naar overzicht

Regiocoördinator POH-GGZ: een veelzijdige functie in een ontwikkelende branche

Praktijksteun is sinds 2009 actief en heeft ruim 300 huisartsen en 120 interne POH-GGZ aan zich verbonden in diverse regio’s en huisartsenpraktijken. Als POH-GGZ bied je zorginhoudelijke ondersteuning aan patiënten met psychische, psychiatrische, psychosociale en/of psychosomatische klachten. Een persoonlijk aanspreekpunt, in de vorm van een regiocoördinator POH-GGZ, voor regionale huisartsenorganisaties en de verbinding tussen huisartsenpraktijken en POH-GGZ is onmisbaar. Josine van Santvoort is inmiddels drie jaar werkzaam als regiocoördinator POH-GGZ bij Praktijksteun. We spraken Josine over de invulling van haar functie en het belang van ontwikkeling en kwaliteit van de POH-GGZ.

Laagdrempelige zorg

In 2014 vond er een organisatorische verandering plaats binnen de GGZ. Heel kort door de bocht: patiënten met psychische problemen kwamen vanaf dat moment minder snel bij de specialistische GGZ terecht en werden, door de komst van de POH-GGZ, steeds vaker behandeld binnen de huisartsenpraktijk. In Nederland is de samenwerking tussen de huisarts en POH-GGZ vanaf dat moment dan ook niet meer weg te denken. “Doordat patiënten met psychiatrische problemen steeds vaker behandeld worden binnen de Basis GGZ, zijn de huisarts en POH-GGZ hierin onafhankelijke schakels geworden. Zij herkennen de psychische problematiek van de patiënt, behandelen de patiënt indien mogelijk of verwijzen hem/haar door naar de generalistische Basis GGZ of de specialistische GGZ. Wat je vooral merkt is dat de huisartsenzorg mensen met psychische klachten nu op een laagdrempelige manier zorg kunnen bieden en patiënten daardoor vaak eerder (preventief) geholpen kunnen worden”, vertelt Josine. Hierdoor wordt het tegelijkertijd steeds drukker binnen huisartsenpraktijken, waardoor goede begeleiding van en voor de POH-GGZ en ontzorging van de huisarts van belang is.

Korte lijnen met persoonlijk aanspreekpunt

Een regiocoördinator POH-GGZ is in dit verhaal voor de POH-GGZ het persoonlijke aanspreekpunt. “In de platte organisatiestructuur die Praktijksteun kenmerkt zijn er korte lijnen tussen mij, de POH-GGZ en de huisarts”, zo geeft Josine aan. Josine begeleidt POH-GGZ onder andere door middel van individuele gesprekken. “Samen met de huisartsenpraktijk wordt de samenwerking tussen de POH-GGZ en huisarts geëvalueerd. Als POH-GGZ beoefen je een zelfstandige functie, maar een juiste match en combinatie met de huisarts is van belang om samen passende zorg te bieden voor de patiënt”, vertelt Josine. Om deze ‘goede match’ en tevredenheid vanuit beide partijen te waarborgen organiseren de regiocoördinatoren en teamleiders van Praktijksteun maandelijks gesprekken (telefonisch of face-to-face) met de POH-GGZ en drie maal per jaar met de huisarts. “Voor tussentijdse vragen zijn we natuurlijk ook altijd bereikbaar”, vult Josine aan. “Denk hierbij onder andere aan vragen omtrent nieuwe ontwikkelingen in de branche, zoals rondom e-health waar wij als organisatie ook veel mee bezig zijn.”

Ontwikkeling van de POH-GGZ

Binnen Praktijksteun wordt eveneens veel aandacht besteedt aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van de POH-GGZ, zo legt Josine uit. “Naast begeleiding vanuit ons, wordt ook coaching vanuit ervaren POH-GGZ binnen Praktijksteun gegeven, worden diverse interne scholingen aangeboden en krijgen de POH-GGZ een persoonlijk ontwikkelingsbudget om onder andere externe scholingen te bezoeken.” De interne scholingen worden specifiek ontworpen voor vraagstukken die spelen bij POH-GGZ binnen de huisartsenpraktijk. Dit is redelijk uniek omdat veel scholingen breder, en voor meerdere domeinen, worden aangeboden. “Ik ben blij dat we bij Praktijksteun de focus hiermee op kwaliteit en relevantie leggen. Het vak van de POH-GGZ en de zorgbranche blijft zich ontwikkelen en uiteraard moeten en willen wij ons met deze branche en het vak proactief mee ontwikkelen.”

Praktijksteun is op zoek naar een regiocoördinator voor de regio Midden-Brabant. Spreekt deze veelzijdige functie jou aan? Bekijk dan onze vacatures.