Terug naar overzicht

POH-GGZ inzetten of uitbreiden? Zo houd je de zorg werkbaar én toegankelijk

“Ik wil een POH-GGZ inzetten in mijn huisartsenpraktijk” of “Ik wil de POH-GGZ inzet in mijn praktijk uitbreiden. Hoe pak ik dit goed aan en waar moet ik aan denken?”

In dit artikel neemt Emily Golverdingen, adviseur POH-GGZ in de huisartsenzorg, je mee in waaraan te denken bij het inzetten of uitbreiden van de POH-GGZ uren in jouw praktijk.

Uitbreiding is méér dan uren erbij

POH-GGZ inzet uitbreiden is niet alleen een kwestie van formatie ophogen. Het raakt de hele praktijkorganisatie. Denk aan overlegstructuren, werkverdeling, triage en het inbedden van nieuwe collega’s. Als huisarts of praktijkmanager sta je voor de uitdaging om deze uitbreiding goed te laten landen in het team.

“Wat ik vaak zie in de praktijk: als de uitbreiding snel geregeld moet worden, krijgt de organisatie eromheen te weinig aandacht. Dan loop je na een paar weken alsnog vast,” vertelt Emily, adviseur POH-GGZ bij Praktijksteun. “Een goede voorbereiding voorkomt veel frustratie.”

Denk vooruit: wat heeft je praktijk écht nodig?

Elke praktijk is anders. Misschien wil je de werkdruk van de huisarts verlagen, of juist wachttijden beperken. Misschien is er behoefte aan meer expertise op het gebied van jeugd, trauma of ouderen. Of wil je de POH-GGZ inzetten in de avonduren of online, omdat bijvoorbeeld de spreekkamers overdag al bezet zijn.

Neem de tijd om samen scherp te krijgen wat er speelt. Emily: “We adviseren altijd om niet alleen naar het aantal uren te kijken, maar vooral naar de doelen die je als praktijk wilt bereiken. Daar stemmen we de inzet op af.”

Online consulten als praktische oplossing

Een veelvoorkomende uitdaging bij uitbreiding is ruimtegebrek. Praktijksteun ziet in de praktijk dat online zorgverlening hierin vaak uitkomst biedt. POH-GGZ’ers kunnen bijvoorbeeld vervolgconsulten op afstand doen, of juist digitale spreekuren aanbieden voor specifieke doelgroepen.

“Online inzet kan een slimme manier zijn om capaciteit uit te breiden zonder fysieke ruimte in te leveren. Het vraagt wel goede afspraken en passende patiëntselectie,” aldus Emily.

Continuïteit en kwaliteit voorop

Of het nu om een tijdelijke oplossing gaat of een structurele uitbreiding: borging van kwaliteit blijft cruciaal. Zorg voor voldoende ondersteuning, intervisie en ruimte voor professionele ontwikkeling. Een goed ingebedde POH-GGZ’er draagt bij aan rust, continuïteit en patiënttevredenheid.

Bij Praktijksteun is dit standaard onderdeel van de dienstverlening. Emily: “We zorgen niet alleen voor de juiste match, maar blijven ook tijdens de samenwerking betrokken. Denk aan scholing, inhoudelijke begeleiding en sparring bij knelpunten.”

Samen optrekken in verandering

De zorg verandert, en de rol van de huisartsenpraktijk verandert mee. Door tijdig na te denken over je POH-GGZ-inzet, en daar met het hele team bij stil te staan, kun je anticiperen op wat komt.

“Wat werkt, is om als huisarts en POH-GGZ echt samen op te trekken. Neem de tijd om te evalueren: wat gaat goed, wat kan beter? En waar liggen kansen om de zorg nóg beter te organiseren?” zegt Emily. “Vanuit Praktijksteun ondersteunen wij de huisartsen met wie we samenwerken ook op dit vlak met onder andere onze praktijkscan.”

Meer weten?

Wil je sparren over wat uitbreiding van POH-GGZ voor jouw praktijk betekent? Of ben je benieuwd naar hoe andere praktijken het hebben aangepakt? Neem gerust contact op met Emily. Zij denkt graag met je mee en is te bereiken via:  of 06 1432 1763.