De impact van de nieuwe zzp-wet op jou als POH-GGZ. Wat zijn de opties?
20 maart 2025
Bekijk blogbericht
Geschreven door Matthieu van As, HR-coördinator
In 2007 startte de eerste praktijkondersteuner GGZ (POH-GGZ) in een huisartsenpraktijk in Nederland. Deze functie werd gecreëerd om de groeiende vraag naar hulp bij psychische en psychosociale klachten op te vangen. Het oorspronkelijke doel van de POH-GGZ was, en is nog steeds, het bieden van laagdrempelige en kortdurende zorg. Achttien jaar later is de POH-GGZ uitgegroeid tot een onmisbare schakel binnen de huisartsenzorg en GGZ.
Voor het juist werven en selecteren van deze functie houden wij rekening met belangrijke kerncompetenties, opleidingsachtergrond en het aantal jaren relevante werkervaring.
Kort samengevat biedt een POH-GGZ laagdrempelige en kortdurende psychologische zorg. De werkzaamheden omvatten:
Bij deze taken horen kerncompetenties zoals vakinhoudelijke kennis (diagnostische en interventievaardigheden), sterke communicatieve vaardigheden, samenwerkingsgerichtheid en professionele ontwikkeling.
Bij de werving en selectie van nieuwe collega’s bij Praktijksteun ligt de focus op het competentieprofiel van een POH-GGZ. Dit begint met het hebben van de juiste opleidingsachtergrond, gevolgd door relevante werkervaring. Vanwege de toenemende zorgzwaarte in de huisartsenpraktijk vinden wij het essentieel dat een toekomstige POH-GGZ minimaal 5 jaar werkervaring heeft in een zelfstandige begeleidingsrol binnen de GGZ. Dit kan werkervaring zijn in ambulante begeleiding of een behandelingsrol.
Ervaring als POH-GGZ noodzakelijk?
Hoewel ervaring als POH-GGZ ideaal is, laat de praktijk zien dat er weinig professionals zijn met specifieke ervaring binnen de huisartsenzorg. De meeste nieuwe collega’s hebben echter ruime ervaring binnen de GGZ en tonen tijdens de selectie aan dat zij vanaf dag één inzetbaar zijn in een huisartsenpraktijk.
Verplichte POH-GGZ opleiding
Ondanks de ruime werkervaring van onze collega’s is de POH-GGZ-opleiding verplicht. De opleiding is een vereiste van de zorgverzekeraars en moet binnen het eerste jaar worden gevolgd. Zonder deze opleiding is een POH-GGZ niet declarabel. Dit geldt ongeacht iemands achtergrond, of dat nu 30 jaar werkervaring als psycholoog is of 5 jaar als ambulant begeleider.
De opleiding zien wij echter als meer dan een formaliteit. Het is een waardevolle aanvulling op de bestaande kennis en vaardigheden. Het faciliteert een soepele overgang van GGZ-expertise naar toepassing binnen de huisartsenpraktijk. Zo leren onze collega’s bijvoorbeeld hoe ze Cognitieve Gedragstherapie, een methodiek waar de meesten al ervaring mee hebben, kunnen toepassen in een vorm die specifiek geschikt is voor de eerstelijnszorg. Met deze combinatie van ervaring en opleiding zijn onze POH-GGZ optimaal voorbereid om kwalitatieve zorg te bieden binnen de huisartsenpraktijk.
Meer weten over ons werving- en selectieproces? Neem gerust contact op!