Terug naar overzicht

Een interview met consultatiepartner Karlijn Cobelens

Via Praktijksteun is Karlijn Cobelens (kinder- en jeugdpsychiater) beschikbaar voor huisartsen en POH-GGZ voor consultatie en advies met betrekking tot kinder- en jeugdproblematiek.

Wie is Karlijn Cobelens?

Karlijn Cobelens is kinder- en jeugdpsychiater en is sinds kort voor huisarts en POH-GGZ (die aangesloten zijn bij Praktijksteun) beschikbaar voor consultatie en advies. Karlijn studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam, waarna eerst de specialisatie ‘volwassenenpsychiatrie’ en vervolgens een specialisatie ‘kinder- en jeugdpsychiatrie’ volgden.
“Op mijn 16e wist ik al dat ik kinder- en jeugdpsychiater wilde worden, op dat moment nog geïnspireerd door een film waarin een moeder contact probeerde te leggen met haar autistische zoon. Dolgraag wilde ik – net als de moeder in de film – weten hoe kinderen en jongeren denken en handelen. Dit is altijd een motivatie voor mij gebleven.”

Ervaring

Karlijn is na haar studie eerst vijf jaar werkzaam geweest bij Herlaarhof, een expertisecentrum op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie. In deze vijf jaar heeft Karlijn op drie verschillende afdelingen gewerkt: de algemene poli, Afdeling Leerstoornissen en tot slot in het FACT jeugdteam. FACT richt zich op jongeren waarvoor de stap naar reguliere professionele zorg te moeilijk is. Het kenmerkt zich door de laagdrempelige manier van contact maken en de outreachende vorm van hulp.

Vanaf september, dit jaar, werkt Karlijn voor 12 uur per week bij Buro3o in Rosmalen. Buro3o is een GGZ-instelling met zowel basis- als gespecialiseerde zorg . Buro3o zet zich in het bijzonder in voor jongeren met chronische psychiatrische problematiek. Zo zijn zij bijvoorbeeld gespecialiseerd in begeleidingscontacten, ondersteuning van de schoolgang, dagbesteding en wonen. “Wat ik met name zo mooi vindt aan dit bedrijf is dat we echt per jongere kijken hoe en wie diegene is en welke methode het beste bij hem/haar past. Geen één jongere is immers hetzelfde. Het leveren van maatwerk gaat boven de druk van de financiële middelen.”

Consultatie en advies via Praktijksteun

“Als kinder- en jeugdpsychiater probeer ik om op een hele begrijpelijke manier specialistische kennis uit te leggen aan een ander, zowel aan de ouders, het kind als aan de professional. Dit is in principe ook waar ik bij Praktijksteun en PRO-RCH vanaf nu voor wordt ingezet. Ik leg uit wat ik zie en geef aan wat een huisarts of POH-GGZ kan doen.”
Karlijn staat er om bekend complexe specialistische materie op een eenvoudige wijze over te brengen zodat de ander zijn eigen werk met die kennis kan optimaliseren. Sinds kort kunnen de huisartsen en POH-GGZ van Praktijksteun aankloppen bij Karlijn voor consultatie en advies met betrekking tot kinder- en jeugdpsychiatrie. Wanneer er behoefte is aan scholing, een workshop, een adviesgesprek of een sparmomentje, kunnen zij bij Karlijn aankloppen.
Bewustwording, kennisoverdracht, kwaliteitsbevordering en –bewaking zijn de sleutelwoorden in de functie van Karlijn. Uiteindelijk allemaal met als doel om de doelmatigheid van de zorg te versterken.