Terug naar overzicht

Een dagje in de huisartsenpraktijk met POH-GGZ Ron

Onze HR Business Partner, Imke, liep een dagdeel mee met collega Ron (POH-GGZ) in één van de huisartsenpraktijken waar hij werkzaam is. Op deze manier kreeg Imke een nog beter beeld van de werkzaamheden van collega’s in het werkveld. Haar ervaringen van dit meeloop-dagdeel schreef ze voor ons op.

Gevarieerde ochtend

“Kortgeleden mocht ik een dagdeel meelopen met mijn collega Ron. Wachtend in de wachtkamer van de huisartsenpraktijk komt Ron mij ophalen. Hij is net klaar met een intakegesprek en we hebben een momentje om het verloop van de dag te bespreken. Meteen is het mij duidelijk dat het een gevarieerde ochtend gaat worden, waarbij ik onder andere aanwezig mag zijn bij een intakegesprek, leuk!

Gesprekken

Ron start zijn spreekuur met een vervolgconsult. Het gaat om een jonge vrouw die naar hem doorverwezen is om verder te praten over haar casuïstiek. Tijdens het gesprek zie ik een persoon die veel moeite heeft om haar gedachten onder woorden te brengen. Het lukt Ron door middel van het stellen van de juiste vragen en het creëren van een veilige omgeving om de jonge vrouw aan het denken te zetten over de vervolgstappen die ze kan ondernemen.

Het tweede consult betreft een intakegesprek. Dit keer een jonge man, die samen met een direct familielid aanwezig is om te praten over mogelijkheden om te werken aan zijn problematiek. Ron reikt de jonge man handvatten aan om hem op weg te helpen en hij stemt hiermee in.

Na elk consult van ongeveer dertig minuten, heeft Ron een moment de tijd om zijn administratie bij te werken en bespreken we samen de volgende casus. Als we halverwege de middag zijn, wordt het me duidelijk hoe snel de tijd vliegt, maar zie ik ook de diversiteit aan patiënten en problematieken.

Bewondering

Wat een uiteenlopende vraagstukken kwamen voorbij… En wat heb ik veel bewondering voor de manier waarop Ron zijn patiënten te woord staat, hij op de juiste momenten bewust even niets zegt om de patiënt zelf te laten nadenken over het vraagstuk, maar daarnaast ook duidelijke handvatten geeft waarmee de patiënt aan de slag kan gaan.

Waardevol

Ik waardeer het enorm dat Ron en zijn patiënten mij de mogelijkheid gaven om een ochtend mee te lopen in de praktijk en zo inhoudelijk nog beter zicht te krijgen op de werkzaamheden van onze POH-GGZ. Wat een dankbaar werk hebben jullie en wat zijn jullie van waardevolle betekenis voor jullie patiënten!”