Terug naar overzicht

Een dagje in de huisartsenpraktijk in Kaatsheuvel met...

“In Kaatsheuvel kom ik normaal gesproken alleen voor de Efteling maar vandaag mocht ik een ochtend aansluiten in Huisartsenpraktijk Rozet. In de vroege ochtend kom ik aan bij de locatie, en: ‘Wauw, wat een geweldig mooi pand is dit zeg!’ Een oude kerk omgebouwd tot een gezondheidscentrum waarbij mooie elementen zoals het glas in lood behouden zijn”, begint Petra van der Geest (Adviseur E-health) die een dagje met POH-GGZ Gabry Verberne mee mag lopen. “Ik zit al te wachten in de gezamenlijke ruimte van de huisartsen als Gabry binnenloopt. We maken een kop thee en lopen samen naar de ruimte waar zij vandaag werkt.

Iedereen op de hoogte van mijn bezoek

Het is 08.40 uur. Gabry gaat haar eerste patiënt van de dag ophalen uit de wachtkamer, maar de patiënt is er nog niet. Nog even wachten dan maar, en we hebben het ondertussen over motorrijden, sporten en de marathon. Gabry loopt nog eens naar de wachtruimte om te kijken of de patiënt er al is, maar helaas. We gaan bellen en spreken de voicemail in. De tweede patiënt is er gelukkig wel. Gabry heeft iedereen vooraf ingelicht dat ik vandaag een dag kom meekijken en doet nog een dubbelcheck bij binnenkomst of dit toch écht geen probleem is voor diegene.

Patiëntverhalen

Mooi om de diversiteit aan patiënten en hulvragen voorbij te zien komen op zo’n dag. Zo start het spreekuur met een moeder die al meerdere keren bij Gabry is geweest. Ze heeft moeite om grenzen te stellen voor haar zoon die het op zijn plaats lastig vindt om zijn leven goed op orde te krijgen. Gelukkig kunnen ze beiden ook concluderen dat hierin door de moeder al grote stappen zijn gemaakt.
De volgende cliënt is een man met eenzaamheidsklachten die één keer in de zoveel tijd bij Gabry langskomt. Met hem zoekt Gabry mee naar websites waarop hij mogelijk een maatje kan vinden om de eenzaamheid te verminderen.
De hierop volgende afspraak betreft een intake gesprek. Een jonge vrouw die haar pasgeboren baby mee heeft genomen en is doorverwezen vanuit het consultatiebureau. Gabry kijkt met haar welke e-healthmodules ze kan klaarzetten zodat ze thuis zelf aan de slag kan gaan voor de volgende afspraak.

Veel bespreken in korte tijd

Ik kijk vol ongeloof tijdens de gesprekken naar de klok. Nog een beetje beduusd dat je ‘maar’ een half uur hebt per afspraak. Het lijkt wel of de tijd voorbij kruipt tijdens de gesprekken, want wat kan Gabry veel bespreken en aan bod laten komen in deze korte tijd (ook al heb ik dit hierboven niet allemaal beschreven). Voor Gabry lijkt dit als vanzelf te gaan en ze rondt het gesprek netjes en op tijd af, inclusief een vervolgafspraak.

Diversiteit

Nogmaals: wat een diversiteit heb ik gezien in deze ochtend! En wat een dankbaar werk heeft een POH-GGZ. Ik vond het naast de gezelligheid ook zeer nuttig om eens mee te kijken vanuit mijn rol als Adviseur E-health.”