xs sm md lg

Scholing: Verslavingsproblematiek

In elke huisartspraktijk zitten gemiddeld 100 tot 200 mensen met (beginnende) verslavingsproblematiek. Onderzoek heeft uitgewezen dat bij slechts 1 op de 10 patiënten deze verslavingsproblematiek ook daadwerkelijk wordt herkend. Als POH-GGZ heb je dan ook een cruciale rol in een vroegtijdige signalering, motivering en eerste behandeling. Hierdoor hebben deze patiënten een grotere kans om te herstellen en kan ernstige gezondheidsschade voorkomen worden.

Inhoud van de scholing
In deze scholing komt het volgende aan bod:

  • Wat zijn de signalen van verslavingsproblematiek in de huisartspraktijk;
  • Hoe pas je motiverende gespreksvoering toe in de behandelkamer;
  • Welke interventies kun je zelf toepassen en wanneer verwijs je door naar de Verslavingszorg.

Resultaat van de scholing
Na deze scholing heb je als deelnemer praktische direct toepasbare handvatten om met lichte verslavingsproblematiek in de huisartspraktijk om te gaan. Je bent in staat om de eerste signalen van verslavingsproblematiek vast te stellen en hierover middels motiverende gespreksvoering in gesprek te gaan. Vervolgens kun je bij de lichtere verslavingsproblematiek ook cognitief gedragstherapeutische behandelinterventies in zetten.

Doelgroep
Praktijkondersteuners Huisartsenzorg (POH-GGZ) werkzaam binnen huisartsenpraktijken.

Datum en locatie

  • Donderdag 16 april 2020 (de Ruimte, in Breda) | Geannuleerd
  • Dinsdag 6 oktober 2020 (de Phil, in Tilburg) | Meld je aan

Aan de scholing kunnen maximaal 15 personen deelnemen.

Tijd
Van 18.00 tot 20.00 uur, inloop vanaf 17.30 uur (inclusief lichte maaltijd)

Docent
Maaike van Irsel, Klinisch Psycholoog, Supervisor VGCT, en Senior Schematherapeut. Maaike heeft bijna 15 ervaring binnen de verslavingszorg in zowel behandel- als beleidsfuncties en als docent geeft ze de module Verslavingszorg binnen de GZ-opleiding gericht op het CGT protocol bij middelenproblematiek. 

Kosten
POH-GGZ in dienst bij Praktijksteun kunnen kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

PRO-RCH
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij het zorgprogramma van PRO-RCH, dan kan je kosteloos deelnemen aan de scholingen Consultatie, E-health, Triage en Netwerkbijeenkomsten. Voor de overige scholingen geldt een gereduceerd tarief van € 125,- per scholingsavond.

Syntein
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij Syntein, dan kan je kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

Provico
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij Provico, dan kan je kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

Ben je werkzaam bij een andere organisatie of ben je in dienst van de huisarts, je bent van harte welkom om deel te nemen aan onze scholingen. De kosten van de scholingen bedragen € 150,- per scholingsavond.

Alle scholingen zijn inclusief een lichte maaltijd.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij de LV POH-GGZ (2 punten).

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de scholing, mits er nog vrije plaatsen zijn. Deze scholing vindt doorgang bij voldoende aanmeldingen. Na aanmelding geen bevestigingsmail gekregen? Neem dan contact op met scholing@praktijksteun.nl

Meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan en maak kennis met de werkwijze van PRO Praktijksteun.

Direct informatie aanvragen