xs sm md lg

Consultatie

Consultatie betekent in de zorg raadpleging. Op gebied van GGZ kan consultatie door een huisarts of POH-GGZ ingezet worden om een partner uit de generalistische Basis GGZ (GBGGZ) of specialistische GGZ (SGGZ) te raadplegen.

Dit kan bijvoorbeeld wanneer de huisarts of POH-GGZ verwacht een patiënt zelf te kunnen behandelen of begeleiden en het hierbij nodig is kortdurend expertise in te roepen, denk hierbij bijvoorbeeld aan medicatieoverleg. Het is ook mogelijk expertise in te schakelen wanneer de huisarts of POH-GGZ twijfels heeft over wat er precies speelt aan problematiek bij een patiënt, waardoor het moeilijker in te schatten is of een doorverwijzing nodig is.

Vier vormen van consultatie
Bij consultatie maken we een onderscheid tussen vier verschillende vormen:

  1. Telefonische consultatie: een telefonisch overleg met de consultatiepartner met en/of over de patiënt.
  2. Meekijkconsult: een gezamenlijk consult met de patiënt op de locatie van de huisartsenpraktijk of de praktijk van de consultatiepartner.
  3. 1-op-1 consult: een consult waarbij de patiënt zonder huisarts of POH-GGZ gezien wordt op de huisartsenpraktijk of op de locatie van de consultatiepartner. Na afloop wordt de uitslag doorgegeven aan de huisarts/POH-GGZ en wordt dit besproken met de patiënt in een telefonisch of regulier (dubbel) consult.
  4. Casuïstiekoverleg: het bespreken van meerdere casussen met een consultatiepartner waarbij de patiënt niet aanwezig is.

Randvoorwaarden bij consultatie
Wanneer een huisarts of POH-GGZ via Praktijksteun gebruikmaakt of wil maken van consultatie zijn dit enkele randvoorwaarden:

  • Verslaglegging vindt plaats in het HIS (registratiesysteem) door huisarts of POH-GGZ.
  • Er is geen sprake van consulteren wanneer iemand zeker is van een verwijzing, en in een collegiaal (kort) overleg met de verwijspartner afstemt wat de technische inhoud van de verwijzing is.
  • Consulteren geschiedt op verzoek van huisarts of POH-GGZ voor praktijken die daarvoor (via Praktijksteun) een afspraak hebben met de zorgverzekeraars.
  • Voorafgaand aan een consultatie dient met de patiënt te worden afgestemd dat de casus besproken wordt, of dat men samen tot consultatie overgaat.
  • Wanneer huisarts of POH-GGZ aanwezig is bij consultatie, is een verslag van de consultatiepartner niet noodzakelijk. Enige uitzondering is wanneer de huisarts of POH-GGZ niet bij consultatie aanwezig is (1-op-1). Er dient dan een verslaglegging van de consultatiepartner aan de huisarts of POH-GGZ te worden overgedragen. De huisarts of POH-GGZ voegt dit verslag vervolgens toe aan het dossier (HIS).

Aanmelden als consultatiepartner? 
U kunt zich hier aanmelden als consultatiepartner. Bekijk hier de actuele tarieven. 

 

Meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan en maak kennis met de werkwijze van Praktijksteun.

Direct informatie aanvragen