Natasja over: digitaal werken als POH-GGZ
19 november 2024
Bekijk blogbericht
Het is 24 mei 2023. De dag waarop hét congres voor de POH-GGZ plaatsvindt dit jaar. Twee dagen na dé dag van de praktijkondersteuner. Mooi om deze dagen samen te brengen en het belangrijke werk van een praktijkondersteuner echt in het zonnetje te zetten. Een mooi moment om samen stil te staan bij het thema ‘Tijd voor medemenselijkheid’. Wat is medemenselijkheid voor ons? Wanneer ervaren we medemenselijkheid vanuit de ander en wat doet dat met ons?
Gelukkig heeft het zonnetje op 24 mei volop geschenen en viel het zonlicht in het Atrium van het NEO KVL Hotel prachtig naar binnen. Ook op het moment dat onze directeur Niek Janssen de dag opende met de toepasselijke quote van Leonard Cohen: “There’s a crack in everything, that’s how the light gets in.”
We zoeken vaak naar perfectie… maar in alles zit een barst. En juist daar komt het licht door naar binnen. Vanuit de kracht die verborgen zit in kwetsbaarheid, kun je verbinding aangaan met anderen. Je vult elkaar zo aan in kwaliteiten en gaat vanuit daar samen op weg. Vanuit deze gedachte verzorgde epidemioloog en hoogleraar in de psychiatrie Jim van Os de eerste verdiepende lezing van de dag. Hij nam ons mee in andere manieren van werken (herstelgericht) en een andere manier van kijken naar psychisch lijden (van ziektegericht naar diversiteitsgericht). Manieren waarbij vooral liefde en medemenselijkheid centraal staan.
Vervolgens verplaatsten alle deelnemers zich naar de ruimtes waar de door hun gekozen workshop plaats zou gaan vinden. Er werden workshops gegeven door Martin Appelo, Elke Smeets, Judith Puttiger, Niki Tacken, Lia Coumans en Fanny Schilderinck. Allen met een eigen onderwerp welke in het teken stond van ‘Tijd voor medemenselijkheid’. Iedere deelnemer volgde deze dag twee workshops, én sommigen zelfs drie! Na de lunch organiseerden we namelijk voor de geïnteresseerden korte inspiratieworkshops. Bij deze workshops kon kennis gemaakt worden met activiteiten waar je als POH-GGZ misschien niet meteen aan zou denken, maar die wel zeker van meerwaarde kunnen zijn. Denk hierbij aan inspiratieworkshops in stembevrijding, wandelcoaching, mindfulness, een muzikaal klap-spektakel en Thai (kick)boksen als therapie. Mooi om hierbij het enthousiasme vanuit de deelnemers, én vanuit de workshopgevers, ervan af te zien spatten.
Na de tweede workshop in de middag deelde spreker, schrijver en ervaringsdeskundige Niek van den Adel met ons allen zijn bijzondere verhaal. Een verhaal dat ons aan het denken heeft gezet. Over vallen en opstaan, over veerkracht, over welke richting we op willen gaan. “Zijn verhaal raakte mij doordat het kwetsbare verhaal werd gedeeld en tegelijkertijd humor werd ingezet. Heel inspirerend om te horen en zien wat veerkracht kan betekenen”, aldus een deelnemer.
Als afsluiter van de dag hadden we nóg een cadeautje in petto. Ruud Versteden, een collega POH-GGZ en ook bekend onder zijn artiestennaam Van Zelf, componeerde speciaal voor dit congres een nummer, genaamd ‘Cracks’. Kippenvel bezorgde het ons! Zijn nummer maakte de cirkel rond. Het nummer gaat in op kwetsbaarheid, veerkracht en vervolgens over het licht weer binnenlaten. We raden je aan het nummer gewoon (nog) eens te beluisteren; dat kan via deze link. Geniet ervan!
Toen het kippenvel weer wat wegtrok, konden we gezellig aansluiten bij de borrel. Even bijpraten met elkaar en de dag doornemen. Hoe heb jij de dag ervaren? Welke workshop vond je interessant?
Leuk om vooral veel enthousiaste reacties terug te krijgen! Of alles vlekkeloos verliep gedurende de dag? Nee, dat helaas niet, want ook wij waren eigenlijk op zoek naar die perfectie waar we eerder over spraken. Maar hey; “There’s a crack in everything”, en inderdaad, “that’s how the light gets in”. We leren ervan en weten zeker dat het congres volgend jaar daarom nóg beter gaat worden!
Zien we jou dan ook weer?