xs sm md lg

Online scholing: Oplossingsgericht werken

Oplossingsgerichte therapie is een stroming in therapieland waarbij de therapeut zich richt op de competenties en mogelijkheden van de cliënt in zijn context. Dit vergt een specifieke luisterhouding en nieuwsgierigheid waarbij de aandacht zich richt op mogelijke oplossingen van de bestaande klachten en problemen.

De POH-GGZ gaat met de patiënt mogelijke oplossingen in kaart brengen. Deze methodiek versterkt de autonomie van de patiënt hierin en dit geeft de POH-GGZ de mogelijkheid om de gesprekken doelgerichter en minder zwaar te laten zijn, omdat je leert werken met de overtuiging dat de oplossingen bij de patiënt aanwezig zijn.

Inhoud van de scholing
Circa twee weken voor de eerste scholingsavond krijg je de theoretische uitgangspunten van oplossingsgericht werken toegestuurd ter voorbereiding, zodat we in de scholing snel aan de slag kunnen met oefeningen aan de hand van eigen ervaringen en casuïstiek. De eerste scholingsavond zal in het teken staan van de basisprincipes van oplossingsgericht werken en maak je nader kennis met de theorie en de praktische toepassingsmogelijkheden. Daarnaast krijg je handvatten om met deze manier van werken in jouw praktijk aan de slag te gaan.

Tijdens de tweede scholingsavond wordt er een verdieping aangebracht in jouw mogelijkheden met deze manier van werken. Aan de hand van casuïstiek gaan we praktisch oefenen met de verschillende oplossingsgerichte gesprekstechnieken en benadering en bespreken we de werkbaarheid ervan voor de dagelijkse praktijk.

Resultaat van de scholing
Na deze scholing ben je in staat op oplossingsgerichte wijze te luisteren, te parafraseren en met jouw patiënten op effectieve wijze analyses van mogelijke oplossingen te maken. Je leert daarbij op een speelsere manier gebruik te maken van de bij jou al aanwezige competenties.

Doelgroep
Deze scholing is met name gericht op beginnende Praktijkondersteuners Huisartsenzorg (POH-GGZ) werkzaam binnen huisartsenpraktijken, die meer kennis en ervaring willen opdoen met de methodiek van oplossingsgerichte gespreksvoering.

Datum
Deze online scholing bestaat uit 2 avonden van 2 uur en bieden we op de volgende data aan:

  • Avond 1: donderdag 21 januari 2021 | VOL
  • Avond 2: donderdag 4 februari 2021 | VOL
     
  • Avond 1: dinsdag 23 maart 2021 | VOL
  • Avond 2: dinsdag 6 april 2021 | VOL

Aan de scholing kunnen maximaal 12 personen deelnemen.

Tijd
Van 18.30 tot 20.30 uur

Online scholing
Je kan digitaal deelnemen aan deze scholing via een laptop, tablet of mobiele telefoon. We maken gebruiken van Zoom. Je hoeft zelf geen account/licentie voor Zoom te hebben. Je kan als gast gebruiker deelnemen. Na aanmelding ontvang je enkele dagen voor aanvang van de scholing een uitnodiging met een link om deel te kunnen nemen aan de scholing.

Docent
Corrie Wiltenburg, gecertificeerd trainer oplossingsgericht werken, SPV en werkzaam als POH-GGZ. Tevens is Corrie sinds 2018 als praktijkdocent verbonden aan Hogeschool Avans+ voor onder andere de opleiding POH-GGZ.

Kosten
POH-GGZ in dienst bij Praktijksteun kunnen kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

PRO-RCH
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij het zorgprogramma van PRO-RCH, dan kan je kosteloos deelnemen aan de scholingen Consultatie, E-health, Triage en Netwerkbijeenkomsten. Voor de overige scholingen geldt een gereduceerd tarief van € 125,- per scholingsavond.

Syntein
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij Syntein, dan kan je kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

Provico
Ben je werkzaam bij een huisartsenpraktijk die aangesloten is bij Provico, dan kan je kosteloos deelnemen aan onze scholingen.

Ben je werkzaam bij een andere organisatie of ben je in dienst van de huisarts, je bent van harte welkom om deel te nemen aan onze scholingen. De kosten van de scholingen bedragen € 150,- per scholingsavond.

Accreditatie
Accreditatie wordt aangevraagd bij de LV POH-GGZ (4 punten).

Aanmelden
Aanmelden kan tot uiterlijk twee weken voorafgaand aan de scholing, mits er nog vrije plaatsen zijn. Deze scholing vindt doorgang bij voldoende aanmeldingen. Na aanmelding geen bevestigingsmail gekregen? Neem dan contact op met scholing@praktijksteun.nl

Meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan en maak kennis met de werkwijze van Praktijksteun.

Direct informatie aanvragen