xs sm md lg

Inzet praktijkondersteuner-ggz neemt toe

g24/10/2014

De inzet van een praktijkondersteuner-ggz (POH-ggz) is flink aan het toenemen bij huisartsenpraktijken. Uit een kamerbrief over de geestelijke gezondheidszorg (ggz) blijkt dat er nog onderzoek gedaan moet worden over de meetbare effectiviteit van de praktijkondersteuner. Zo schrijft minister Schippers op 13-10-2014 naar de Tweede Kamer.

In april 2013 had bijna de helft van de huisartspraktijken een POH-ggz in dienst. Bij de invoering van de indeling van de ggz per 1 januari 2014 kwam extra geld vrij voor de inzet van POH-ggz. Het doel van deze invoering was dat meer zorg voor psychiatrische patiënten bij de huisarts terecht konden.

Er is gebleken dat er grote regionale en lokale verschillen zijn in de organisatie en de rol van de POH-ggz. Er is nog weinig onderzoek gedaan naar de meetbaarheid van de rol van de POH’s ggz. Vroeger werd verwacht dat het verwijspercentage naar de ‘oude’ tweedelijns-ggz niet verder zou stijgen door de inzet van extra geld voor de POH-ggz en e-health-modules, maar daar is tot op dit moment nog geen bewijs voor gevonden.

Huisartsen, patiënten en POH’s-ggz zijn over het algemeen erg tevreden over de functie. Een enquête in een gezondheidscentrum in Groningen heeft aangetoond dat 80 procent van de patiënten vond dat de POH-ggz een meerwaarde heeft gehad bij de behandeling. Dit zijn enkele bevindingen uit zes rapporten over onder meer versterking van de ggz in de huisartsenpraktijk die de minister in haar Kamerbrief aanbiedt.

Bron: http://www.ggznieuws.nl/home/