xs sm md lg

Jongeren hebben vaker een burn-out

g14/03/2013

Steeds meer jongeren lijken te kampen met een burn-out. Experts spreken in dagblad Spits over een verontrustende trend. Barbara Martens, oprichter van Gingermood Coachmatchers, zegt in Spits dat van de 243 mensen met een burn-out die haar bedrijf begeleidt 18 procent jonger is dan 33. Ze zegt dat onzekerheid in combinatie met te hoge verwachtingen tot de problemen leidt.

Volgens Martens kampen de jongere werknemers met extreme vermoeidheid door factoren als onzekerheid, een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen. Ze denkt dat het te maken heeft met de hoge verwachtingen die jongeren van het leven hebben.

“De Y-generatie, geboren na 1980, ziet in de media vooral uiterlijk mooie, perfecte mensen van de eigen leeftijd, die altijd gelukkig en succesvol zijn. Dan kijken ze naar hun eigen leven, en dat lijkt daar dan niet op.”


Trendbreuk
Onderzoeksbureau SKB, dat onder meer advies geeft aan organisaties en bedrijven, heeft de toename van psychische en fysieke klachten onder jongere werknemers ook geconstateerd. “Eerst zagen we meer burn-outklachten bij mensen in de leeftijd van 35 tot 45 jaar. Nu zien we dit meer bij 25 tot 35-jarigen. Dat is een trendbreuk, die zich tussen vijf en tien jaar geleden heeft ingezet”, aldus SKB-directeur Jan Prins.

Ook volgens Prins heeft de jongere generatie een te rooskleurig beeld van de toekomst. Vaak valt die vies tegen ; “Ze zijn opgegroeid met het idee dat de rode loper uitligt voor ze en als ze hard hun best doen, ze de top halen. Dan blijkt dat het maar voor enkelen is weggelegd. (…) ze moeten zoveel, jonge mensen van deze generatie. En ze moeten dan ook nog via social media continu in contact staan met anderen.”

Bron: GGZNieuws.nl