xs sm md lg

Jongeren met klachten pas laat naar huisarts

g13/08/2014

Jongeren met serieuze medische klachten komen vaak pas in een laat stadium bij de huisarts. Dat stelt Winette van der Graaf, hoogleraar Translationele oncologie in het Radboudumc, in het augustusnummer van Mednet-magazine. “Jongeren trekken laat aan de bel”, aldus Van der Graaf in Mednet-magazine.

“Dan hebben ze al heel lang ergens flink last van, maar gaan ze niet naar de huisarts omdat het niet stoer is om ergens last van te hebben en anders te zijn dan leeftijdsgenoten. Ook schaamte kan een rol spelen.” Vaak denken jongeren dat deze hun ouders zal inlichten over, bijvoorbeeld, een soa. Een huisarts heeft, net als andere hulpverleners in de gezondheidszorg, een geheimhoudingsplicht. Een huisarts mag wel met de ouders of wettelijke vertegenwoordigers praten over de medische situatie van hun kinderen jonger dan 12 jaar. Voor kinderen van 12 tot 16 jaar beslist de huisarts zelf, na overleg met het kind, of hij de ouders inlichtingen geeft.

Van der Graaf pleit ervoor om adolescenten en jongvolwassenen tussen 18 en 35 jaar als een aparte patiënten groep te beschouwen en zorg hier op af te stemmen.