xs sm md lg

Zelfmeting verandert rol huisarts

g06/02/2015

Huisartsen krijgen binnen vijf jaar een stortvloed aan patiënten die zelf meetgegevens verzamelen. Om grip te houden, is het belangrijk dat huisartsen gaan experimenteren met sensortechnologie. Dat blijkt uit onderzoek van een innovatief sensoringplatform.

Uit eerdere onderzoeken van onder andere Nictiz bleek al dat zelfmeten momenteel een vlucht neemt. Er word tevens gesteld dat huisartsen vrij conservatief ingesteld zijn en, uitzonderingen daargelaten, niet snel experimenteren met sensortechnologie als een bloeddrukmeter, ecg-meters of smartwatches. Toch lijkt het belangrijk dat huisartsen aan de slag gaan met zelfmeten. ‘Het duurt geen vijf jaar meer voordat een groot deel van Nederland zichzelf meet. Met name dankzij smartwatches. Een horloge is sociaal geaccepteerd waardoor het niet gek is om met een smartwatch te lopen. Daarnaast zijn de nieuwe horloges platter, betaalbaarder en vol nieuwe mogelijkheden. Grote partijen als Samsung en Apple zijn bezig met meten van bloedsuiker, ademhaling en zelfs een continue ecg’, aldus Dirk-Jan van der Pol, initiatiefnemer van een innovatief sensoringplatform.

‘Het zou verstandig zijn als huisartsen zichzelf dit keer gingen verdiepen in deze technologie’, vindt Van der Pol. Hij wijst daarbij naar de opkomst van patiënten die Google gebruiken om te ontdekken wat hen mankeert. ‘In plaats van de patiënt per definitie als onkundig te bestempelen, kun je ook mensen begeleiden. Door eerst zelf te experimenteren wordt duidelijk welke apparaten werken en welke niet. De huisarts leert zo hoe de technologie werkt, welke apparaten betrouwbaar zijn en welke geschikt zijn voor patiënten. Als de huisarts deze rol niet oppakt, gaan mensen zelf experimenteren en de vraag is of dat verstandig is.’

Bron en lees meer: http://www.zorgvisie.nl/ICT/Nieuws/2015/1/Rol-van-huisarts-gaat-drastisch-veranderen-1691928W/