xs sm md lg

Kwart Nederlanders zoekt geen psychische hulp

g05/11/2014

Bij psychische klachten zoekt een kwart van de Nederlanders geen hulp omdat zij zich hiervoor schamen. Dit blijkt uit een onderzoek van ggz-instelling U-center onder 1.051 Nederlanders.

Voor jongeren tussen de 18 en 29 jaar geeft maar liefst een derde aan dat schaamte de grootste drempel is om hulp te zoeken voor hun problemen. Van de 65-plussers voelt 20 procent zich tegen gehouden door schaamte.

Verder laat het onderzoek ook zien dat de cijfers niet veel verschillen per provincie. In Noord Holland is voor 32 procent van de ondervraagden schaamte een zware belemmering voor het aanpakken van psychische of alcohol- en drugsproblemen. In Flevoland is dit 21 procent.

Keuze voor behandelaar
De kwaliteit van de zorginstelling staat bovenaan bij de keuze voor een behandelaar. Mensen kijken hiervoor naar de score van de behandelaar. Ook spelen de resultaten van de behandelingen en de meningen van andere patiënten een belangrijke rol.

Wanneer mensen ervoor kiezen om hun psychische klachten te laten behandelen, dan is de wachttijd een belangrijke factor bij de keuze voor een behandelaar. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt wachttijd, na kwaliteit, het belangrijkste criterium. Enige vorm van wachttijd voor een behandeling wordt door 49 procent als onaanvaardbaar geacht. Bij 44 procent van alle ondervraagden speelt ook de hoogte van de eigen bijdrage een rol.

Bron: http://huisartsvandaag.nl/nieuws/27/Nieuws/28615/Kwart-van-de-Nederlanders-zoekt-geen-psychische-hulp-vanwege-schaamte