xs sm md lg

Mensen met depressie hebben algemene doelen

g10/07/2013

Depressieve mensen hebben meer algemene persoonlijke doelen, dan niet-depressieve mensen. Dat blijkt uit een onderzoek van de University of Liverpool. Voor het onderzoek werden deelnemers gevraagd om een lijst te maken van hun persoonlijke doelen op de korte, middellange en lange termijn. De onderzoekers categoriseerden deze doelen vervolgens op basis van specificiteit.

Een heel abstract doel was bijvoorbeeld ‘gelukkig zijn’, ‘het verbeteren van mijn tijd op de halve marathon deze zomer’ is juist heel specifiek.Uit de lijsten met doelen bleek dat depressieve patiënten veel algemenere en abstractere doelen formuleerden dan mensen zonder depressie. Daarnaast bleek dat depressieve mensen vaker niet-specifieke redenen geven voor het behalen of niet behalen van hun doelen.

Brede en algemene doelen kunnen daarbij een depressie verergeren of in stand houden. Niet-specifieke doelen zijn vaak ambitieuzer en daardoor moeilijker te visualiseren. Als een doel moeilijk te visualiseren is, resulteert dat vaak in lagere verwachtingen, waardoor je ook minder gemotiveerd bent om een doel ook daadwerkelijk te behalen.

“We weten dat depressie vaak samen gaat met negatieve gedachten en een neiging tot generaliseren”, legt onderzoeker Joanne Dickson uit. “Dit geldt vooral voor hoe mensen over zichzelf en hun herinneringen denken. Ons onderzoek laat nu voor het eerst zien dat dat ook invloed heeft op de persoonlijke doelen van iemand. En hierdoor ontstaat een negatieve spiraal.”

Volgens de onderzoeker kan dit resultaat helpen bij het vormen van nieuwe behandelingen. “Als depressieve patiënten specifieke doelen formuleren met daarbij een specifieke motivatie, vergroten ze de kans dat ze doelen ook behalen. Dit doorbreekt de negatieve spiraal.”

Bron: nu.nl /Gezondheidsnet