xs sm md lg

Met een vaste huisarts minder naar het ziekenhuis

g14/11/2013

Patiënten die altijd bij hun eigen huisarts terecht kunnen, gaan minder vaak naar de polikliniek en worden ook minder vaak in het ziekenhuis opgenomen dan patiënten die geen vast huisarts hebben. Dit komt voort uit een publicatie in de British Journal of General Practice van de University Hospital of North Norway.

Onder bijna 20.000 mensen in de leeftijd van 30 en 87 jaar werd de continuïteit van de huisartsenzorg onderzocht. Aan hen werd gevraagd hoeveel huisarts-, polikliniek- en ziekenhuisbezoeken per jaar zij aflegden en hoelang zij al dezelfde huisarts hadden. Meer dan de helft van de proefpersonen was het afgelopen jaar bij de huisarts geweest, zo bleek uit de resultaten. Van hen had 85% al meer dan twee jaar dezelfde huisarts. Daarnaast bleek dat personen die twee jaar of langer dezelfde huisarts hadden tegenover degenen die hun huisarts minder dan twee jaar kenden, minder vaak poliklinisch een specialist bezochten. Hetzelfde resultaat was bij ziekenhuisopnames.

Een belangrijke verklaring voor de eerder genoemde onderzoeksresultaten is volgens de Noorse onderzoekers het vertrouwen van de patiënt in de vaste huisarts. Volgens Anne Hansen, onderzoekleidster, zouden beleidsmakers en artsen dus zoveel mogelijk continuïteit van de zorg moeten waarborgen.