xs sm md lg

Miljoenennota 2016, wat betekent dit voor de huisarts?

g17/09/2015

Onderstaand benoemen we twee belangrijke punten uit de miljoenennota, waarvan u, als huisarts, op de hoogte moet zijn. In de vorige blog schreven we over het besluit van de NZa om de mogelijke inzet van POH-GGZ per 2016 te vergroten

Geen extra geld voor POH-GGZ
“Het is goed dat de mogelijkheid er komt om de inzet van POH-GGZ te vergroten, maar het is hierbij inderdaad van belang dat ook het macrobudget van de huisarts verhoogd wordt. Het moet niet zo zijn dat huisartsen op andere gebieden in moeten leveren. Zodra er structureel geld beschikbaar is voor de verruiming van POH-GGZ zie ik zeker voordelen. De POH-GGZ werkt herstel verhogend, wat uiteindelijk kan zorgen voor zowel minder kosten als minder zorgen.”, aldus Rudolf Keijzer, algemeen manager van Praktijksteun.

Echter werd vorige week in de miljoennota voor 2016 bekendgemaakt dat het budget niet verruimt wordt. Ook de LHV ziet juist de voordelen voor een verruiming van zowel de inzet als het budget en heeft om deze reden eerder een brief naar de Minister van VWS gestuurd, waarin een dringend verzoek staat voor een groter budget voor de POH-GGZ. Naar verwachting ontvangen zij in de eerste week van oktober een officiële reactie hierop van het ministerie.

De zorgpremie, de zorgtoeslag en het eigen risico stijgt
De zorgpremie stijgt in 2016 met circa 7 euro per maand. De zorgtoeslag met circa 67 euro per jaar. En het eigen risico stijgt van 375 naar 385 euro. In 2008, tijdens de invoering van het eigen risico, was dit nog een bedrag van 150 euro. Dit betekent een stijging van maar liefst 150 procent.


Dit verplichte eigen risico houdt in dat mensen bij een ziekenhuisopname de eerste 385 euro zelf moeten betalen, maar dus niet bij een huisartsbezoek, verloskundige zorg of voor kinderen onder de 18 jaar. De LHV maakt zich echter zorgen over de groei van het aantal zorgmijdende patiënten vanwege het verhoogde eigen risico.

Het ministerie, de LHV, Zorgverzekeraars Nederland en de Consumentenbond hebben de samenwerking met elkaar opgezocht om te onderzoeken wat de consequenties van deze verhoging kunnen zijn en hoe de mogelijke negatieve consequenties kunnen worden voorkomen