xs sm md lg

Ruimere openingstijden, maak een gefundeerde keuze

g15/05/2014

Steeds meer (zorg)voorzieningen verruimen hun openingstijden. Zo zijn de fysiotherapeut en de tandarts tegenwoordig steeds vaker ’s avonds bereikbaar. Ook veel huisartsen overwegen de openingstijden van hun praktijk te verruimen of verschuiven. Om de huisarts te helpen bij het maken van deze keuze is de checklist Flexibilisering ontwikkeld door de LHV.

De checklist bevat enkele belangrijke vragen die u zich moet stellen bij het wijzigen of veranderen van de openingstijden van uw praktijk.

  1. Hebben mijn patiënten behoefte aan flexibelere openingstijden?
  2. Welke zorg bied ik aan?
  3. Brengen flexibele openingstijden financiële gevolgen met zich mee?
  4. Wat betekenen flexibele openingstijden voor de organisatie van mijn praktijk?
  5. Wil ik flexibelere openingstijden?

De complete checklist bevat tevens een toelichting op bovenstaande vragen, een rekenmodel om de financiële gevolgen te kunnen meten en een voorbeeld-enquête om de behoefte aan flexibele openingstijden bij uw patiënten te meten. Deze checklist helpt u bij het maken van een gefundeerde keuze. En daarnaast kan het natuurlijk nooit kwaad om eens bij een collega-huisarts in de buurt te informeren hoe zij met deze situatie omgaan.

Wanneer u daadwerkelijk besluit om uw openingstijden te verruimen of te verplaatsen, is het verstandig om in elk geval eerst een periode van 3 tot 6 maanden proef te draaien. In deze periode zal zeker duidelijk worden of flexibilisering goed uitpakt voor de praktijk, de patiënt en uw collega’s.

Bron: LHV Artsennet, 17 april 2014, URL: http://lhv.artsennet.nl/Actueel/Nieuws6/Nieuwsartikel/Hulp-bij-het-nadenken-over-ruimere-openingstijden.htm, geraadpleegd op 22 april 2014