xs sm md lg

Stijging betalen goodwill bij praktijkovername

g17/04/2015

Vertrekkende huisartsen brengen nog altijd goodwill in rekening als zij hun praktijk overdragen aan een jongere arts. In sommige gevallen lopen de bedragen op tot enkele honderdduizenden euro’s. Dit blijkt uit een onderzoek van BNR Nieuwsradio.

Bij een praktijkovername wordt er altijd een vergoeding betaald: voor de materiële zaken binnen een praktijk, zoals inventaris, is dit logisch. Goodwill is de betaling voor immateriële zaken die bij een praktijk horen, zoals een groot of aantrekkelijk patiëntenbestand. Het verbod op goodwill is in 2006, met de komst van de nieuwe zorgverzekeringswet opgeheven. Verzekeraars moeten erop toezien dat het niet meer wordt gevraagd. De praktijk wijst echter uit dat er steeds vaker goodwill wordt gerekend, vooral voor praktijken in de stedelijke gebieden.

Minister Schippers is tegen het vragen van goodwill bij de overname van een huisartspraktijk. Maar volgens haar komt het ook niet op grote schaal voor. Volgens de minister is de goodwillproblematiek in het verleden al opgelost met de komst van de verplichte pensioenregeling voor huisartsen en het zogeheten Goodwillfonds: huisartsen die een beroep deden op een uitkering uit dat fonds, mochten bij de overname van de praktijk geen goodwill meer vragen.

Bron: BNR