xs sm md lg

Teveel werkstress bij 66% van werkend Nederland

g24/12/2014

Bijna tweederde van werkend Nederland kampt met (teveel) werkstress. Zo blijkt uit een stresstest gedaan door het Fonds Psychische Gezondheid, die door meer dan 74.000 mensen is ingevuld. In het kader van de Week van de Werkstress (3 tot en met 7 november) vroeg de organisatie aandacht voor overbelasting van werknemers en het voorkomen van psychische klachten en een burn-out.

De stresstest geeft inzicht in onder andere ontspanning, herstel en mate van assertiviteit. In de test geeft 61% van de mensen aan dat wanneer het werk hen teveel wordt, zij nog harder gaan werken. Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij Fonds Psychische Gezondheid: “Harder gaan werken als het werk je boven het hoofd stijgt is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Het is het tegenovergesteld van wat je zou moeten doen om werkstress en uiteindelijk een burn-out te voorkomen. Juist wanneer de werkdruk te hoog wordt is het belangrijk om momenten van ontspanning in te lassen en te leren ‘Nee’ te zeggen.”

Werkstress hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door de werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge werkbelasting met belasting in het privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Wanneer in de privésituatie bijvoorbeeld sprake is van een echtscheiding, sterfgeval of andere ingrijpende gebeurtenis, dan kan dit een dusdanige belasting met zich meebrengen dat iemand het werk dat hij of zij normaal doet, niet aankan. Aanhoudende spanningsklachten kunnen ervoor zorgen dat iemand minder goed functioneert op het werk.

Bron: http://www.ggznieuws.nl/home/bijna-tweederde-nederlanders-heeft-na-het-werk-geen-energie-meer/