xs sm md lg

Bijwerkingen griepprik worden onderzocht

g07/10/2013

Lareb, het Nederlandse bijwerkingencentrum, gaat extra onderzoek doen naar de complicaties van de griepprik. Er werken ruim 80 huisartsenpraktijken mee aan het onderzoek.

Dinsdag maakte Lareb dit bekend. Huisartsen gaan binnenkort weer beginnen met het toedienen van de jaarlijkse griepprik. Ouderen boven de 60 en mensen, die kampen met hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes, nieraandoeningen of een verminderde weerstand door andere ziekten, vormen de doelgroep.

Het vaccin bestaat uit een cocktail van virussen die de komende wintertijd op de loer liggen. Aan hun patiënten vragen huisartsen mee te doen aan het onderzoek van Lareb. Degene die ja zeggen krijgen vervolgens een aantal keren een vragenlijst per e-mail toegezonden. De veiligheid van het griepvaccin kan nog beter worden bewaakt met het monitoren van de bijwerkingen, volgens Lareb. Veel Nederlanders werden in 2009 ingeënt tegen de Mexicaanse griep die in dat jaar mondiaal heerste. Toen kwamen er ruim 4000 meldingen binnen van merendeels milde bijwerkingen bij Lareb.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/3589537/onderzoek-bijwerkingen-griepprik.html