Terug naar overzicht

“Wij bieden ook e-health aan voor jou”

Praktijksteun & e-health lijken als twee trommelstokken bij elkaar te passen, wij doen dan natuurlijk ook niet voor niets mee met de nationale e-healthweek. Vorig jaar schreven we al in een blog over het onderzoek naar de implementatie van e-health en hoe we deze implementatie bij Praktijksteun gerealiseerd hebben.

Naast de integratie van e-health in de huisartsenpraktijk is Praktijksteun ook druk bezig met twee innovatieve ontwikkelingen binnen de digitale zorg. De eerste is de realisatie van één e-healthplatform in de hele keten van één regio. De tweede innovatie is het gratis beschikbaar maken van e-health voor iedereen, binnen het hele sociale domein, dus ook voor jou, jouw buren, kinderen en/of ouders. Hoe dan? We leggen het je onderstaand uit.

E-health in de keten

We merken dat e-health goed aansluit aan bij de GGZ-klachten die binnen de huisartsenzorg worden gezien. Zo hebben onze POH-GGZ tot en met 2017 al meer dan 13.000 patiënten met e-health aan de slag gezet en neemt dit aantal steeds verder toe. E-health, vooral in de vorm van blended-care (dus digitaal als ondersteuning van de persoonlijke gesprekken) lijkt goed te werken, alhoewel POH-GGZ ook aangeven nog tegen enkele nadelen aan te lopen. Eén nadeel die vanuit de huisartsenzorg wordt benoemd, is dat een patiënt bij een doorverwijzing naar de generalistische Basis GGZ of de specialistische GGZ vaak weer helemaal opnieuw dient te beginnen met een module, zijn of haar eerdere werk niet meer terug te vinden is en diegene zelfs alle gegevens weer opnieuw moet invullen. Eén regionaal e-healthplatform voor de gehele keten zou hier de oplossing voor moeten zijn. Maar hoe is dit te realiseren?
“De wens is één regionaal e-healthplatform, waarbij gegevens, modules en psycho-educatie bij een doorverwijzing onthouden wordt. We onderzochten in eerste instantie hoe dit idee te realiseren is, werkten vervolgens een strategie uit en wisten hiervoor uiteindelijk goede afspraken te maken met zorgverzekeraars en e-healthaanbieders”, aldus Rudolf Keijzer. “Ik ben blij dat wij nu in staat zijn regio’s te kunnen helpen met het opzetten en beheren van een dergelijk e-healthplatform.” Als servicepartner biedt Praktijksteun regio’s de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief één regionaal e-healthplatform voor de gehele keten op te zetten. Dit e-healthplatform wordt in alle regio’s geheel naar de wens én in de huisstijl van die regio ingericht.

Lees hier meer over een regionaal e-healthplatform.

E-health voor iedereen

Naast e-health in de huisartsenpraktijk en e-health in de keten, is Praktijksteun druk doende met het project Evie in de eerste gemeenten (Gemeente Venray en Gemeente Beesel). Evie staat voor “e-health voor iedereen”. Wat dit inhoudt? Praktijksteun heeft, in samenwerking met Minddistrict, de gemeenten Venray en Beesel en GGZ-netwerkorganisatie Provico, een e-healthplatform heeft opgezet waarvan iedereen* gratis gebruik kan maken. Waar staat het sterretje achter ‘iedereen’ voor? Op het moment is het platform alleen gratis toegankelijk voor iedereen die woonachtig is in de gemeente Venray en Beesel. Evie is hierbij vooral bedoeld voor mensen met lichte psychische klachten en die het zelf (nog) niet nodig achten om hiermee naar een hulpverlener te gaan. Denk hierbij aan klachten zoals slecht slapen, veel piekeren, stress of een negatief zelfbeeld. Hiernaast zijn er ook dagboeken beschikbaar en is en een training van Mindfulness in opgenomen.

“Er is een grote groep Nederlanders die zichzelf herkennen met lichte klachten of een vraag om bijvoorbeeld de stress die ze ervaren beter de baas te kunnen. Dit om zo te voorkomen dat ze uiteindelijk echt een probleem krijgen waarmee ze de zorg in moeten”, legt Rudolf uit. “We gaan er hierbij vanuit dat niet iedereen ’s ochtends wakker wordt met de gedachte dat ze “eens lekker naar de huisarts of psycholoog” willen. Voor die groep kan het goed werken om snel, zonder enige drempel of zelfs helemaal anoniem, zelf aan de slag te kunnen. Dan is het erg fijn dat huisartsen en de overige hulpverleners uit je eigen regio je de weg kunnen wijzen naar betrouwbare online informatie én oefeningen. Evie.nl is de betrouwbare plek waardoor we regionaal in staat zijn de burger zelf door de bomen het bos te laten vinden.”