xs sm md lg

GGzE opent e-health-laboratorium

g24/04/2013

Ggz-aanbieder GGzE in Eindhoven en De Kempen heeft woensdag haar zogenaamde E-lab geopend. Dit ‘eHealth-laboratorium’ ontwikkelt digitale toepassingen in nauwe samenwerking met GGzE-cliënten. Het E-lab is gevestigd op Landgoed De Grote Beek in Eindhoven.

GGzE-bestuurders Marie-Louise Vossen en Joep Verbugt verrichtten woensdag de opening; zij speelden een game waarmee ze het E-lab ‘unlockten’.
E-health-laboratorium. GGzE beschrijft het als “een broedplaats waarin co-creatie ideeën en praktijk tot resultaten komen” zoals hulpmiddelen, applicaties, websites en applied games. Aanleiding om dit e-lab op te zetten is de toenemende rol die e-health speelt bij het ondersteunen of verbeteren van de zorg. Het E-lab is een initiatief van GGzE, in samenwerking met partners, cliënten en hulpverleners.

Tijdens de ontwikkeling van het E-lab zijn de eerste resultaten al geboekt. Deze stonden woensdag tijdens de kick-off centraal. Zo werden zorg-apps gepresenteerd die rondom het evenement DEVCAMP4HEALTH binnen 48 uur zijn ontwikkeld. Doordat deze in co-creatie zijn ontwikkeld door cliënten en ICT-programmeurs sluiten de apps beter aan op de zorgvraag, meldt GGzE.

Met een van de apps kan de beleving van ingrijpende medische zorg, somatisch of geestelijk, vastgelegd kan worden. Het is een idee van ervaringsdeskundige Karin van de Berkmortel: scan een kraal, voeg je verhaal, foto of film toe, en vind later steun aan deze mijlpaal. De app maakt dat je deze altijd bij je kan dragen. De tweede app, ‘Mijn oplossing app’, is een soort digitaal handboek en biedt handvatten bij lastige situaties, zoals een dreigende terugval. Wat doe je als je bijvoorbeeld angstig wordt, als je je dreigt te verliezen. Deze app wordt samen met de behandelaar in de laatste fase van de zorg ingesteld. Het is een initiatief van een aantal ervaringsdeskundigen en Roos Stals.

Het E-lab is onder meer ontwikkeld in samenwerking met Monpellier Venture, Intel en Microsoft.

Bron: Skipr.nl