xs sm md lg

Huisarts is vangnet voor patiënten met psychische problemen

g28/05/2014

Huisartsen pakken de gevolgen van de transitie in de geestelijke gezondheidszorg voortvarend aan. Dit is een van de belangrijkste conclusies die naar voren kwam tijdens de tweede GGZ-peiling van de LHV, die door maar liefst 1.050 huisartsen werd ingevuld.

Ruim 72 procent werkt inmiddels samen met een POH-GGZ, en dat is 10 procent meer dan vorig jaar. De verwijsmogelijkheden zijn volgens de respondenten echter sterk verminderd. Dit jaar zal ook nog een derde GGZ-peiling plaatsvinden, deze peilingen zijn bedoeld om de gevolgen van de transitie GGZ in kaart te brengen en signalen vroegtijdig op te pikken.
  
De tweede peiling laat duidelijk zien dat het aantal mensen met psychische problemen dat bij de huisarts komt, aanzienlijk is verhoogd en dat de psychische klachten vaker van meer complexe aard zijn. Geert-Jan van Loenen (LHV Bestuurder) vindt deze beweging op zich niet erg verrassend. Dit omdat de huisarts vaak een vertrouwensarts en poortwachter is, ook voor de GGZ. “De huisarts in samenwerking met de POH-GGZ kunnen een goede poortwachtersfunctie vervullen als de capaciteit in de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ voldoende is. Er zijn goede verwijsmogelijkheden en daarnaast zijn er géén wachtlijsten, zodat de patiënt snel op de goede plek wordt behandeld.”
  
Bron: HuisartsVandaag, 23 mei 2014, URL: http://huisartsvandaag.nl/nieuws/27/Nieuws/27568/Huisarts-vangnet-voor-pati%C3%ABnten-met-psychische-problemen#sthash.RVwWsYjB.dpuf, geraadpleegd op 23 mei 2014