xs sm md lg

Geen wetenschappelijk bewijs effectiviteit preventieconsult

g25/06/2014

In een artikel in Huisarts en Wetenschap betoogt Marco Blanker van de afdeling Huisartsgeneeskunde van de Rijksuniversiteit Groningen dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van het preventieconsult.

“Elke patiënt mag van (huis)artsen verwachten dat hun medische behandeling bij klachten en ziektes zo goed mogelijk wetenschappelijk is onderbouwd. Toch lijkt niemand zich echt druk te maken om het ontbreken van bewijs voor de inzet van preventieve programma’s die door verzekeraars, overheden en onze eigen beroepsorganisaties worden aangehangen,” aldus Blanker.

Volgens Blanker is de voornaamste bijwerking van deze ambitie dat huisartsen zich noodgedwongen steeds meer gaan bezighouden met zaken waarmee zij zich van hun patiënten vervreemden. De overmatige belangstelling voor preventieve taken gaat volgens hem op den duur ten koste van de relatie die huisatsen met patiënten hebben.

Lees het volledige betoog op: http://huisartsvandaag.nl/nieuws/27/Nieuws/27797/Geen-wetenschappelijk-bewijs-voor-effectiviteit-van-het-preventieconsult (Bron).